• magyar
  • USD $

Magyarország nyitna az erdélyi startupok felé

Travelminit Erdélyi Startup Buzogány László Erdélyi StartupSpaller Endre Nemzeti Innovációs Hivatal Rigó Ferenc Erdélyi Startup

2014. július 25-én a Tusványos – Bálványosi Nyári Szabadegyetem – keretében kerekasztal-beszélgetést tartottak innováció és startup témában, magyarországi és erdélyi szereplők részvételével.

Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó, társadalmi innovátor, a startup fogalmáról és a magyarországi startupokról beszélt. A startup olyan induló, innovatív mikróvállalkozás, amely rövid idő alatt gyors növekedésre képes, és amelynek célja a nemzetközi piacok meghódítása. A legismertebb startupok az amerikai Szilícium-völgyből indultak (ilyenek a Google vagy a Facebook, igaz ezek időközben már nemzetközi nagyvállalatokká nőttek), de az utóbbi időben néhány magyar startupnak is sikerült nemzetközi hírnevet szereznie (Prezi, LogMeIn, Ustream), ezáltal példát mutatva további lelkes magyar innovátoroknak, és bebizonyítva, hogy Magyarországról is lehetséges sikeres, világméretű vállalkozásokat indítani és működtetni.

Spaller EndreNemzeti Innovációs Hivatal elnöke elmondta, hogy a sikereken felbuzdúlva Magyarország célúl tűzte ki, hogy 2020-ig a régió startup-fővárosává válljon, ösztönözze és segítse az innovatív, kezdő magyar vállalkozásokat és a régióban megteremtse egy jól működő startup-ökoszisztéma feltételeit (támogassa a jó ötleteket, a cégalapítást és működtetést, a startup-közösségek kialakulását, startup-versenyeket, -meetingeket, -konferenciákat, inkubátor, accelerator, mentorálási és coaching programokat, összehozza a vállalkozókat a befeketetőkkel).

A beszélgetésen jelen voltak az állami és magán tőkealapok képviselői és a startup vállalkozások támogatói, Dr. Várady Zoltán a Corvinus Kockázati tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, Ducsai Oláh Zsanett az Agrotechfood Agrár és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. vezérigazgatója, valamint Kovács László a Colabs Startup Center igazgatója, akik elmondták, hogy nagyon sok forrás áll ma a működőképes, innovatív startupok rendelkezésére, és azon dolgoznak, hogy ezeket a pénzeket a legjobb ötletek kitalálóihoz és kivitelezőihez eljuttassák.

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében, Lenner Áron Márk államtitkár az állam szerepéről beszélt a startupok fejlődésében, kiemelte az oktatás jelentőségét a megfelelő mennyiségű és minőségű startupok megjelenésében Magyarországon.

Az erdélyi startupok helyzetőről Buzogány László, a Travelminit.hu társalapítója beszélt. Elmondta, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a romániai, technológiai területen működő, kezdő vállalkozások a magyarországihoz hasonló, állami és közösségi támogatások nélkül, és kénytelenek saját tőkéből, saját hibáikból tanulva, mégtöbb lelkesedéssel és munkával elindulni, hogy ötleteiket megvalósítsák. A résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy az erdélyi startupok számára ilyen szempontból Budapest sokkal közelebb áll, mint Bukarest, ezért mindkét fél számára előnyökkel járhat az együttműködés. A Travelminit szállásfoglaló oldal 2010-ben indult projektként, 2014-től pedig romániai startup vállalkozásként működik, máris sikereket elérve a romániai és magyarországi szállásfoglalási piacon. A kolozsvári székhelyről működtetett oldal különlegessége, hogy direkt kapcsolatot bíztosít a vendégek és a szállásadók között, miközben megadja az online szállásfoglalás nyújtotta előnyöket.

A beszélgetés konklúziójaként kiderült, hogy Magyarország kész anyagi, szellemi és kapcsolati segítséget nyújtani a határon túli (erdélyi) magyar startupoknak, amelyektől hasonló sikereket, a régió gazdasági fellendülését és a vállalkozói/befektetői kedv növekedését várja.

A kerekasztalt a szervező Infotér (Informatika a Társadalomért Egyesület) képviseletében, Kristóf Péter moderálta.

A kerekasztal mellett, a helyszínen megrendezésre került az első erdélyi Hackatlon-in-a-Box workshop, verseny és ötletgyár, több erdélyi fiatal innovátor részvételével. A főszervező Turcsán Tamás Péter értékelésében elmondta, hogy Erdélyben igenis léteznek megvalósításra alkalmas innovatív ötletek, és az erdélyi kezdő vállalkozók talán még anyaországi társaiknál is lelkesebbek és elszántabbak.