• magyar
  • USD $

2016 Csipkebogyó Fesztivál Kalotaszentkirály (Kalotaszeg)

Idén, október 22-én kerül megrendezésre a Csipkebogyó fesztivál Kalotaszentkirályon.

 

A Csipkebogyó Fesztivált használják a helyiek arra, hogy megmutassák a Kalotaszentkirályra érkezőknek  a népszokásokat, és azt, hogy hogyan készítették az elődeik az igazi csipkeízet.

Gyógytea és lekvár

Kalotaszeg egyik jellegzetes növénye a csipkebogyó, más néven ismert hecsedli, amely felhasználható gyógytea készítésére, és miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle. Kalotaszentkirályon évtizedek óta nagy hagyománya van a csipkebogyó főzésnek, ez adja a nevét a már többszörösen megrendezett Kalotaszentkirályi Csipkebogyó Fesztiválnak.

Verseny, szurkolás és vásár

A Csipkebogyó Fesztiválon lehetőség van végignézni, hogy a kalotaszegi népviseletbe öltözött háziasszonyok hogyan varázsolnak a csipkebogyóból előbb szotyogót, majd ízletes lekvárt. Eközben pedig mindenféle csipkebogyólekvárral készült finomságokat. A csapatoknak való szurkolás közben friss házias finomságokat lehet kostólgatni, majd ahogy elkészült a lekvár, a verseny lezártával ezt meg is lehet vásárolni.

Zárómulatság

A Csipkebogyó Fesztiválon megrendezett verseny és a vacsora után kezdetét veszi a Csipkebál a helyi kultúrházban, ahol élő zene és a falu néptánccsoportja szórakoztatja az ide látogatókat.

Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus legfontosabb központja, a lakosság hagyományörző életmódjának és a helybéliek nyitottságának köszönhetően igazi turistaparadicsommá vált.

Szállás, online- vagy telefonos foglalással:

Kalotaszentkirályon (helyben több mint 30 db. szállás)

Tipp:

A szombati Csipkebogyó Fesztiválon való részvétel mellett érdemes néhány napot még eltölteni Kalotaszentkirályon, és környékén a különböző látványosságok megcsodálásával. A környéki látványosságok között szerepel a Varjúvár, a Pádisi Fennsík, a Fehér Sziklák, a Tordai Sóbánya, Tordai Hasadék, a Havasreketyei vízesés, a Sárkányok Kerje, a Bélisi Víztározó.